Fiscale actualiteiten / Excessief lenen

Van internetconsultatie tot wetsvoorstel

Het wordt menens met de beperking om van de eigen BV ‘excessief’ te kunnen lenen. Het is de fiscus al langer een doorn in het oog dat houders van een aanmerkelijk belang de belastingheffing over voordelen hieruit kunnen ontlopen.

In principe zijn die voordelen in box 2 belast. Het gaat daarbij onder meer om dividenden, terwijl ook de vervreemdingswinst op een aanmerkelijk belang is belast.

Lenen of dividend?

Tot nu toe is het zo dat een aanmerkelijk belanghouder vrijwel onbeperkt van zijn BV kan lenen. Dit is fiscaal voordelig, want hierover hoeft geen belasting te worden betaald. Het gevolg hiervan is wel, dat de aanmerkelijk belanghouder onbelast over dit geld beschikt en het kan besteden. Had hij hetzelfde bedrag als dividend laten uitkeren, dan had hij hierover eerst een box 2 heffing moeten afgedragen.

Gaat de BV op enig moment failliet, dan kan belastingheffing soms zelfs nooit meer plaatsvinden. Dat is een ongewenst effect en daarom wordt nu per wet een maximum gesteld aan het lenen uit de eigen BV.

Internetconsulatie en wetsvoorstel

In 2018 werd berekend dat in Nederland in totaal 62,4 miljard euro van de eigen BV werd geleend. Dit moest omlaag. Oorspronkelijk werd hiertoe in 2019 op internet een wetsvoorstel ter consultatie voorgelegd, waarbij voor het te lenen bedrag een grens van € 500.000 werd geïntroduceerd. Het wetsvoorstel werd in 2020 ingediend, maar door het toenmalige kabinet aangehouden.

De nieuwe regeringscoalitie heeft het maximum te lenen bedrag nu verhoogd naar € 700.000. Wordt door de aanmerkelijk belanghouder meer geleend, dan moet over dit geleende geld een box 2 heffing worden betaald.

Nu al meer belastinginkomsten

Het lijkt erop dat ondernemers zich op de wet aan voorbereiden zijn, want er wordt de laatste paar jaar een stuk meer dividend uitgekeerd. Dit heeft de fiscus al 3,4 miljard euro aan extra inkomsten opgeleverd.

Het nieuwe wetsvoorstel werd in de laatste week van maart 2022 naar de Kamer gestuurd. Als het wordt aangenomen en verheven tot wet, zullen de nieuwe regels in 2023 van kracht worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *