Scriptieonderwerpen op HBO en universiteit

Veel studenten op HBO en universiteit die een scriptie gaan schrijven volgen daarmee de actualiteit. Je ziet dus vaak dat wetsvoorstellen onderzocht worden of wijzigingen van beleid.

Cryptovaluta en je scriptie

Een beleidswijziging wordt vaak toegelicht in een Kamerbrief. In zo’n brief zet de minister of staatssecretaris uiteen hoe op hernieuwde wijze naar bepaalde feiten wordt gekeken. Het kan trouwens ook zo zijn dat zo’n Kamerbrief bestaande twijfel bij Kamerleden moet wegnemen. Bijvoorbeeld rond de vraag of de regulering van cryptovaluta wel op een goede manier plaatsvindt.

Beleggen en overdrachtsbelasting

En zo zijn er meer onderwerpen die helemaal van dit moment zijn. Denk bijvoorbeeld aan het beleggen in woningen en de overdrachtsbelasting die hiermee samenhangt. Die belasting is in 2021 voor beleggers flink verhoogd. Ook dat kan dus een onderwerp zijn dat in een scriptie kan opduiken. Natuurlijk hoort hier de regeling voor jonge woningkopers ook bij.

Arbeidsovereenkomst en platformwerkers

Een heel ander onderwerp dat sterk in de actualiteit staat gaat over bestaande arbeidsverhoudingen. In november 2020 maakte de Hoge Raad hierbij een schuivende beweging, daar waar het gaat om het gewicht dat wordt toegekend aan de wil van partijen. Dit arrest ECLI:NL:HR:2020:1746 zou weleens een verdere beweging in gang kunnen zetten die de rechtspositie van platformwerkers gaat versterken.

Corona en de zorgplicht van werkgevers

Natuurlijk heeft Covid-19 ook andere vraagstukken weer actueel gemaakt. Zeker nu van veel werkgevers en werknemers gevraagd wordt om thuiswerken te realiseren. Tot hoever strekt de wettelijke zorgplicht van de werkgever in dit geval? In haar informatie wijst de rijksoverheid nadrukkelijk op de plicht van de werkgever om te voldoen aan de wettelijke eisen die voor een thuiswerkplek gelden.

Scriptiebegeleiding heeft allerlei vormen

De onderwerpen zijn fiscaal en civiel van aard. Het is een kleine greep uit de scripties waarbij de ScriptieJurist de afgelopen tijd scriptiebegeleiding heeft gegeven. De hulp bij een scriptie kan veel verschillende vormen aannemen. Blijf je wel binnen het bestek van je hoofdvraag? Zorg je er wel voor dat jouw wetenschappelijke beweringen voorzien worden van adequate literatuurverwijzingen? Zijn je formuleringen wel helder en ook scherp genoeg?

Neem gewoon contact op

Ben jij ook op zoek naar wat hulp bij jouw scriptie en herken jij jezelf in het voorgaande? Vul dan even het antwoordformulier in. We spreken dan per e-mail een belmoment af. Dan kunnen we telefonisch bespreken of, en hoe, scriptiebegeleiding jou verder op weg kan helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *